22 May 2012

Mayat Tak Diterima Bumi Di PahangKisah ini berlaku di sebuah perkampungan kecil di Pahang pada tahun 1973.Ia nya diceritakan oleh Salleh kepada penulis untuk pedoman semua pembaca budiman.

Kisah berlaku di sebuah Pekan yang bernama Kampung Pulau Tawar, Jerantut .Seorang lelaki yang bernama Omar (nama sebenar dirahsiakan bagi menjaga nama baik keluarga tersebut). Omar adalah seorang bomoh di kampung tersebut.

Beliau merupakan seorang bomoh yang agak disegani oleh kerana setiap kali apabila beliau mengubati setiap penyakit yang pelik, beliau akan berjaya.Satu hari diwaktu senja ada seorang budak melalui rumah Omar budak itu adalah Salleh pencerita kisah ini.

Salleh terdengar seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang agak pelik dan tidak pernah didengarinya sebelum ini.Salleh cuba mengintai dari celah lubang dinding yang agak usang. Beliau melihat Omar bercakap mengadap sekeping cermin.

Oleh kerana lubang tersebut agak kecil Salleh tidak nampak keseluruhan cermin tersebut. Salleh cuba mencari lubang yang agak besar. Akhirnya dia menjumpai lubang yang lebih besar. Melalui lubang tersebut, Saleh dapat melihat bayangan pada cermin tersebut bukanlah Omar tetapi sekujur tubuh yang sungguh ngeri wajahnya.

Matanya kelihatan tersembul dan pipinya kelihatan berlubang. Tubuh makhluk itu dibaluti oleh kain putih yang berwarna coklat seperti warna tanah. Tiba-tiba Salleh melihat mahkluk itu seperti memandang kearahnya. Bulu romanya meremang. Tanpa membuang masa Salleh terus melarikan diri.

Sampai saja dirumah beliau terus menemui bapanya dan menceritakan kepada bapanya.Bapanya sekadar tersenyum seraya memberitahu ramai orang kampung sudah lama mengetahui perihal Omar. Bapanya mengatakan bahawa Omar menggunakan hantu peliharaannya untuk merasuk orang dan apabila orang tersebut sakit beliau akan datang dan mengubati orang tersebut.

Dengan cara ini beliau akan lebih mendapat duit dan orang kampung akan menghormatinya. Mereka hanya menunggu masa untuk membuktikan pada orang kampung.Pada malam tersebut Salleh berasa seperti tidak sedap badan, tubuhya seperti merasa lemah. Mungkin kerana terkejutkan peristiwa yang dilihatnya tadi membuatkan dia rasa begitu.

Selepas makan malam, Salleh terus masuk tidur. Apabila dia cuba hendak melelapkan mata dia terbau seperti bau bangkai di dalam biliknya. Dia cuba membuka matanya tetapi kelopak matanya berasa amat berat sekali.

Salleh cuba menjerit untuk memanggil bapanya tapi suara tersekat dikerongkong sahaja. Dia cuba membaca ayat suci yang diingatinya.Akhirnya beliau berjaya juga menjerit memanggil bapanya, Sebelum jatuh pengsan.

Apabila Salleh membuka matanya didapati rumahnya penuh dengan orang dan mendengar orang menyebut nama Omar. Dia memandang ke arah bapanya yang sedang menghampirinya sambil tersenyum dan meminta dirinya supaya bertenang kerana segalanya telah berakhir. Dia kembali terlelap.

Pagi besoknya apabila dia tersedar Salleh melihat bapanya berjalan diiringi ibunya dengan pakaian seperti orang ingin ke masjid. Dia bertanya bapanya apa yang berlaku. Bapanya menyuruh salleh bersiap2 utk pergi menziarahi kubur Omar. Salleh terkejut mendengarnya dan penuh dengan persoalan bermain dibenaknya sambil mengorak langkah kebilik mandi.

Sesampainya di tanah perkuburan Salleh melihat orang sedang menggali kubur. Tiba-tiba dia tedengar orang didalam lubang bertempik apa ni!!! Salleh berlari untuk melihat dengan lebih dekat tetapi dihalang oleh bapanya.Salleh melihat beberapa orang dewasa seperti mengangkat sesuatu yang berat dari lubang tersebut.

Sebaik sahaja objek tersebut berjaya dikeluarkan dari lubang tersebut

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mereka semua terpegun melihat UBI KAYU yang sangat besar.Jadi sesiapa yang ingin beli UBI tersebut bolehlah menghubungi saya di talian bebas tol :

1-800-88-88-88
Kerepek Ubi Pedas - RM 2.00 sebungkus
Kerepek Ubi Masin - RM 2.30 sebungkus
Kerepek Ubi - RM 1.50 sebungkus
Kerepek Ubi Mentah - RM 0.50 sebungkus

Penghantaran akan dibuat kepada kawasan di Lembah Kelang sahaja. Cukai perkhidmatan sebanyak 2% akan dikenakan.

UBI...... UBI... SAPER NAK BELI UBIIIII.. hehehehehe kekeke.. sapa kena... jangan marah... :-)


korang rasa TERKENA? xkn xnk kongsi ngan kekawan?
apa lagi? jom share. baru ADIL samer2 kena hahaha.
admin pom terkena jugak macam korang! best apa hahaha


cerita ini admin dapat dari blog,jgn marah. ini cerita lama.xtau pulak famous jugak yer hahaha

#gambar sekadar hiasan sahaja :):) peace yow!!

Subhanallah! Bayi Lahir Bersama Al-Quran

Seorang bayi telah dilahirkan bersama al-Quran dari rahim ibunya. Kejadian itu telah memeranjatkan ibunya dan mendapat perhatian dari kalangan ulama. Akhirnya ibunya memeluk agama Islam.


Subhanallah! Bayi Lahir Bersama Al-Quran | Sebelum ini banyak kita mendengar kisah bayi yang dilahirkan mempunyai tanda-tanda keagungan Allah SWT antaranya tulisan kalimah tauhid di bahagian betis bayi. Kini satu kejadianmenakjubkan telah berlaku di mana seorang bayi telah dilahirkan bersama sebuah al-quran kecil. Bayi ini diberi nama Abdul Wahab Iyanda Aderemi Irawo oleh sorang ulama yang dikenali sebagai Ustaz Abdul Rahman. Bayi ini telah selamat dilahirkan pada 7 mei 2012.Para ulama di sana telah menasihati ibu bayi tersebut bahawa bayinya bukanlah seorang nabi walaupun ia lahir dari rahimnya sambil memegang Quran. Akan tetapi ia merupakan suatu kehendak Allah SWT yang mana bayi itu dilahirkan dalam keadaan yang sungguh menakjubkan.
Selain ulama Ustaz Abdul Rahman yang hadir, terdapat juga ulama lain antaranya Sheikh Abdulraman Sulaiman Adangba,Ketua dari Komuniti Nasrulifathi,Ustad Alhaji Abdullahi Akinbode,dan Dr Ramoni Tijani dari Komuniti Islam Alifathiquareeb.
Kuasa Allah SWT dan hidayah dariNya, ibu bayi ini telah memeluk agama Islam pada 13 Mei 2012. Kini ibunya baru sahaja berusia 32 tahun dan telah menukar namanya dari Kikelomo Ilori kepada Sherifat.


* Subhanallah! Kuasa Allah SWT yang telah menunjukkan suatu keajaiban terhadap seorang ibu yang melihat kelahiran anaknya itu membawa satu bentuk hidayah. Walaubagaimanapun, admin tidak mendapat gambar yang khusus terhadap wajah al-Quran secara jelas. Semoga bayi ini menjadi orang yang berguna suatu hari nanti.

Nahas helikopter di KuchingPeta lokasi kejadian helikopter terhempas dekat Bintulu

KUCHING: Sebuah helikopter terhempas di perairan Laut China Selatan, kira-kira 80 kilometer (km) di luar pantai Bintulu semalam menyebabkan seorang pekerja pelantar minyak hilang.Bagaimanapun, sembilan lagi termasuk krew pesawat L2 Super Puma milik Malaysian Helicopter Services (MHS) itu, terselamat.
Mangsa yang hilang, dikenali Irwan Saslas Aini Salihin, 26, juruteknik D-Tech Sdn Bhd, dipercayai tenggelam bersama bangkai pesawat itu.
Pengarah Wilayah Jabatan Penerbangan Sarawak, Huang Tiong Poh. berkata pihaknya menerima laporan pesawat itu terputus hubungan dengan menara kawalan dan hilang pada kira-kira jam 2.40 petang.
Helikopter itu, yang bertolak dari Lapangan Terbang Miri, kira-kira jam 1.08 tengah hari menuju ke pelantar minyak di perairan Bintulu, mulanya membawa 16 penumpang termasuk dua krew.
Ia selamat mendarat di pelantar minyak Bayan Balingian D35 dan menurunkan enam pekerja sebelum berlepas semula ke pelantar B18 di medan Bayan A untuk penghantaran seterusnya.
Bagaimanapun, pesawat berkenaan dilaporkan hilang kira-kira jam 2.40 petang. Berikutan itu, gerakan mencari dan menyelamat dilakukan menggunakan helikopter milik MHS dan Shell Bhd yang berpangkalan di Miri.
Huang berkata, helikopter berkenaan dikesan pasukan mencari dan menyelamat, kira-kira jam 5 petang.
Petronas pula dalam kenyataannya berkata, sehingga petang semalam operasi mencari dan menyelamat mangsa yang hilang masih diteruskan.
Syarikat itu menjelaskan, pesawat dengan lapan penumpang dan dua juruterbang itu terhempas kira-kira 80 km di luar pantai Bintulu, kira-kira jam 2.30 petang, tidak lama selepas bertolak dari sebuah pelantar minyak menuju sebuah lagi pelantar.
Enam daripada penumpang pesawat itu ialah kakitangan Petronas Carigali Sdn Bhd, manakala dua lagi bekerja dengan kontraktor yang dilantik syarikat itu.
Sementara itu, di Terminal MHS di Lapangan Terbang Miri, keluarga mangsa berkerumun untuk mendapatkan maklumat mengenai kejadian itu tetapi tidak dibenarkan masuk.
Ramai yang kecewa dan pulang selepas dimaklumkan mangsa yang selamat dihantar ke Hospital Bintulu untuk rawatan.
Jabatan Meteorologi Malaysia melaporkan, ketika kejadian keadaan laut di perairan Sarawak bergelora dengan angin kencang bertiup dari arah timur laut selaju 50 hingga 60 km/j dan laut berombak setinggi tiga sehingga 4.5 meter.
Sebuah Super Puma sedang berlepas dari pelantar minyak


Another Nightmare with MHS (Malaysian Helicopter Services)

Posted in : General, Oil & Gas News, Safety Health & Environment

MHS is building client’s ‘CONFIDENCE’ !


(Source NST) KUCHING: For the second time in three months, a helicopter en route to an offshore oil facility has crashed into the sea, this time off Bintulu.
A 26-year-old technician remains missing while seven others and the Super Puma L2’s two pilots were rescued in choppy waters about 40km out in the South China Sea yesterday.
The high seas drama started when the transport helicopter, chartered by PetronasCarigali and operated by Malaysian Helicopter Services Sdn Bhd (MHS), crashed in bad weather on its way to the B18 platform in the Bayan Balingian oilfield.Seven of the eight passengers and the two pilots were found by two Petronas rescue vessels sent from Miri but there was no trace of Irwan Fasla Aini Salihin as of Press time.The survivors have been sent to the Bintulu Hospital for observation.Fasla Aini is a technician with Dettech (M) Sdn Bhd, a Petronas contractor from Miri involved in maintenance work on the unmanned B18 mini-platform.
It is understood the twin-engined aircraft experienced technical problems while on its landing approach and risked crashing into the platform.
Sources told the New Straits Times that the helicopter was minutes away from the platform when the pilot announced an “emergency” and ditched the aircraft.
“Such emergency procedures are standard practice and those who are required to fly to oil platforms must undergo such safety courses.
“Shortly before ditching the aircraft, the pilot had prepared the passengers for a crash landing at sea.
“The missing passenger might have been swept away by strong currents or he might have failed to get out of the helicopter before it sank,” the source from Bintulu said.
Department of Civil Aviation regional director Huang Tiong Poh said the helicopter was initially carrying 16 passengers heading to platforms D35 and B18.
“The helicopter departed from Miri airport at 1.08pm heading to the D35 oil platform to drop off eight passengers and was heading towards the B18 mini-platform when it lost contact with the control tower in Kota Kinabalu at 2.40pm.
“The copter never reached B18,” Huang said, adding that a search and rescue operation was immediately mounted by MHS, Petronas and Shell teams from Miri and Bintulu.
According to the Meteorological Department, sea conditions at the crash site were stormy with wind speeds of between 40 to 60 kilometres per hour, and waves of up to 4.5 metres.
A brief Petronas statement confirmed the ditching of the aircraft, that one passenger was missing and search and rescue operations were still going on.
MHS and Petronas officials declined further comment.
Federal Marine Police chief Senior Assistant Commissioner II Datuk Jalaludin Abdul Rahman said search and rescue operations were launched three hours later, after police were informed of the incident by Petronas Carigali officials in Kuala Lumpur.
“We immediately alerted our marine base in Sarawak which despatched PA29 speed-boats to the scene. By that time a Petronas Carigali tugboat had already picked up the nine survivors, who were then transferred to our boats.”
Jalaludin said owing to failing light, police would continue search and rescue operations today with the assistance of scuba divers and additional boats.
“If need be, we will summon the assistance of other agencies to find the missing person and recover the wreckage of the helicopter for the investigating team,” he said.
Department of Civil Aviation director-general Datuk Kok Soo Chon said a probe team was being assembled to investigate the cause of the crash.
Yesterday’s crash was the fourth in just over a year involving helicopters belonging to MHS.
On Nov 5 last year, 20 men were plucked from the sea after the Super Puma helicopter they were in, which was chartered by ExxonMobil Exploration and Production Malaysia Inc, went down near an oil rig.
The co-pilot, Ismail Bakar, 43, was among those rescued but pilot Captain Mohd Salleh Teguh from Johor perished in the crash.
The helicopter was believed to have developed technical problems while approaching the company’s Tapis B platform, about 103 nautical miles off Dungun in Terengganu. It crashed at 11.45am.
The helicopter had taken off from the Kertih Airport in Kemaman an hour earlier.
On Feb 23, the engine of a Super Puma helicopter caught fire as it was about to take off from Miri airport.
All the 14 oil rig workers and the pilot were unhurt.
On June 18 last year, a similar helicopter crashed in the South China Sea while flying to the B11 oil platform off Bintulu. There were no casualties.

Bangkai Super Puma yang terhempas di pelantar D18 dekat Bintulu semasa usaha mengeluarkannya dijalankan

Second Copter Crash in Three Months
Firdaus Abdullah; Dennis Wong; Adrian David
The New Straits Times
Wednesday, January 31, 2007

For the second time in three months, a helicopter en route to an offshore oil facility has crashed into the sea, this time off Bintulu.

A 26-year-old technician remains missing while seven others and the Super Puma L2's two pilots were rescued in choppy waters about 40km out in the South China Sea yesterday.

The high seas drama started when the transport helicopter,
chartered by Petronas Carigali and operated by Malaysian Helicopter Services Sdn Bhd (MHS), crashed in bad weather on its way to the B18 platform in the Bayan Balingian oilfield.

Seven of the eight passengers and the two pilots were found by two Petronas rescue vessels sent from Miri but there was no trace of Irwan Fasla Aini Salihin as of Press time.

The survivors have been sent to the Bintulu Hospital for observation.

Fasla Aini is a technician with Dettech (M) Sdn Bhd, a Petronas contractor from Miri involved in maintenance who worked on the unmanned B18 mini-platform.

It is understood the twin-engined aircraft experienced technical problems while on its landing approach and risked crashing into the platform.

Sources told the New Straits Times that the helicopter was minutes away from the platform when the pilot announced an "emergency" and ditched the aircraft.

"Such emergency procedures are standard practice and those who are required to fly to oil platforms must undergo such safety courses.

"Shortly before ditching the aircraft, the pilot had prepared the passengers for a crash landing at sea.

"The missing passenger might have been swept away by strong currents or he might have failed to get out of the helicopter before it sank," the source from Bintulu said.

Department of Civil Aviation regional director Huang Tiong Poh said the helicopter was initially carrying 16 passengers heading to platforms D35 and B18.

"The helicopter departed from Miri airport at 1.08pm heading to the D35 oil platform to drop off eight passengers and was heading towards the B18 mini-platform when it lost contact with the control tower in Kota Kinabalu at 2.40pm.

"The copter never reached B18," Huang said, adding that a search and rescue operation was immediately mounted by MHS, Petronas and Shell teams from Miri and Bintulu.

According to the Meteorological Department, sea conditions at the crash site were stormy with wind speeds of between 40 to 60 kilometres per hour, and waves of up to 4.5 metres.

A brief Petronas statement confirmed the ditching of the aircraft, that one passenger was missing and search and rescue operations were still going on.

MHS and Petronas officials declined further comment.

Federal Marine Police chief Senior Assistant Commissioner II Datuk Jalaludin Abdul Rahman said search and rescue operations were launched three hours later, after police were informed of the incident by Petronas Carigali officials in Kuala Lumpur.

"We immediately alerted our marine base in Sarawak which despatched PA29 speed-boats to the scene. By that time a Petronas Carigali tugboat had already picked up the nine survivors, who were then transferred to our boats."

Jalaludin said owing to failing light, police would continue search and rescue operations today with the assistance of scuba divers and additional boats.

"If need be, we will summon the assistance of other agencies to find the missing person and recover the wreckage of the helicopter for the investigating team," he said.

Department of Civil Aviation director-general Datuk Kok Soo Chon said a probe team was being assembled to investigate the cause of the crash.
Yesterday's crash was the fourth in just over a year involving helicopters belonging to MHS.

On Nov 5 last year, 20 men were plucked from the sea after the Super Puma helicopter they were in, which was chartered by ExxonMobil Exploration and Production Malaysia Inc, went down near an oil rig.

The co-pilot, Ismail Bakar, 43, was among those rescued but pilot Captain Mohd Salleh Teguh from Johor perished in the crash.

The helicopter was believed to have developed technical problems while approaching the company's Tapis B platform, about 103 nautical miles off Dungun in Terengganu. It crashed at 11.45am.

The helicopter had taken off from the Kertih Airport in Kemaman an hour earlier.

On Feb 23, the engine of a Super Puma helicopter caught fire as it was about to take off from Miri airport.

All the 14 oil rig workers and the pilot were unhurt.

On June 18 last year, a similar helicopter crashed in the South China Sea while flying to the B11 oil platform off Bintulu.

There were no casualties.

(C) 2007 The New Straits Times. via ProQuest Information and Learning Company; All Rights ReservedBangkai helikopter Super Puma sedang diletakan diatas dek kapal selepas dikeluarkan dari dasar laut dekat Bintulu

Body of Missing Oil Worker Found Offshore East Malaysia
Xinhua News Agency
Wednesday, January 31, 2007

The body of a male worker, who remained missing after a helicopter carrying 10 people crashed offshore East Malaysia's Sarawak State, was found on Wednesday, Malaysia's national oil company Petronas said.

"His body will be brought back to Bintulu for post mortem by the authorities. His next of kin has been informed by Petronas," the company said in a statement released here.

Petronas earlier said that a Super Puma L2, owned and operated by Malaysian Helicopter Services Sdn Bhd (MHS), ditched into the sea at about 2:30 pm on Tuesday, some 80 km offshore Bintulu, a coastal town in Sarawak.

It was carrying two pilots and eight workers aboard and transferring the workers among Petronas's oil rig platforms when the incident happened.

The other nine people aboard the helicopter survived,including the two pilots.

The dead worker was reportedly aged 22. The authorities concerned were investigating the cause of the incident.

Copyright 2007 XINHUA NEWS AGENCY.
 Bangkai helikopter Super Puma sedang diletakan diatas dek kapal selepas dikeluarkan dari dasar laut dekat Bintulu.
 *Mangsa yg terkorban dlm kejadian ini dipercayai mati lemas atau kemungkinan semasa mula2 terhempas mangsa telah pengsan terlebih dahulu kerana semasa mayatnya dikeluarkan mangsa masih berada ditempat duduknya dgn talipinggang keselamatan masih terpasang,atau seat beltnya jammed tak dpt dibuka atau mangsa panik semuanya boleh berlaku tetapi adalah disahkan yg mangsa mati lemas.